Pikavippikielto järjetön

Kansanedustaja Sampsa Kataja on ajanut eduskunnassa lakialoitetta tavoitteenaan kieltää pikavipit Suomessa kokonaan. Reilut 120 kansanedustajaa on allekirjoittanut lakialoitteen, luultavasti sen koommin tutustumatta koko pienlaina-alaan tai faktoihin, vaan laittanut nimensä vain Katajan argumentit kuultuaan. Richard Rosenius (OPR-Vakuus Oy:n toimitusjohtaja) kommentoi A-Talk ohjelmassa, että tässä ollaan taas sortumassa teoreettisiin tietoihin, eikä pikavippien kieltämisellä tulla saamaan kitkettyä ylivelkaantumisia pois.

Kataja haluaa kieltää pikavipit kokonaan, sillä hänen mukaansa aiemmat pikavippisäädöksiä koskevat tiukennukset eivät ole toimineet tarpeeksi hyvin. Taas kerran Kataja otti esille puutteet todellisten vuosikorkojen ilmoittamisessa. Ei kuitenkaan ole mikään ihme, etteivät kaikki pikavippipalvelut ilmoita todellisia vuosikorkoja ”oikein”, sillä oikeusministeriöstä ei ole osattu kertoa, miten todellinen vuosikorko pitäisi todellisuudessa laskea. Mikä siis olisi edes oikea tapa ilmoittaa todellinen vuosikorko? Asia on kovin tulkinnanvarainen.

Katajan mukaan pikavippitoiminta muistuttaa koronkiskontaa. Kuitenkin, jos verrataan pankkilainojen kuluja pikavippeihin, voidaan huomata pikavippien olevan edullisempi vaihtoehto. Pitäisikö pankkejakin siis syyttää koronkiskonnasta, ja pitäisikö pankkilainat kieltää? Esimerkiksi Nordeasta otettuna 400 euron kulutusluotolle tulee pelkästään avausmaksuna 100 euroa, kuukausittaisina tilinhoitomaksuina kuusi euroa, sekä korkoa 9,7 prosenttia. Saman suuruisen pikavipin saa selkeästi edullisemmin. Edullisimmillaan tarjolla on jopa ilmainen 400 euron vippi. Jos siis pikavippejä ollaan kieltämässä niiden kalliiden kulujen takia, tulisi samalla kieltää myös pankkien tarjoamat kulutusluotot.

On selvää, että vippibisneksessäkin on tapahtunut ylilyöntejä kaikkien muiden alojen tapaan. Onhan esimerkiksi rakennusalakin ollut monesti mediamyllytyksen kohteena suurten ongelmiensa takia. Jokaiselta alalta pitäisi kytkeä epäkohtia pois jatkuvasti, eikä pikalaina-ala ole mikään poikkeus. Se, että toiminta pitäisi kokonaan kieltää muutamien epäkohtien takia, tuntuu täysin järjettömältä, ja ennen kaikkea epäreilulta.

Suomen Pienlainayhdistys ja monet muut pikalainapalvelut ovatkin itse toivoneet, että pikavippialalle saataisiin tiukempaa valvontaa. Suomen Pienlainayhdistyksestä on toivottu, että pikalainatoiminta siirtyisi Finanssivalvonnan alaiseksi. Finanssivalvonnalta löytyisi riittävät resurssit ja osaaminen puuttua alalla oleviin epäkohtiin tarpeeksi tehokkaasti. Kuluttajaviraston johtaja Anja Peltonen on myös kommentoinut, että pikavippialalla toimivat häiriköt pitäisi pystyä kitkemään poissa tavalla tai toisella, muun muassa selkäesti kovempia sanktioita antamalla.

Siitä, että pikalaina-alalle tarvitaan tiukempaa valvontaa, ei ole ollut erimielisyyttä miltään tahoilta. Erimielisyyksiä onkin vain siitä, pitäisikö koko toiminta lakkauttaa. Kaikki pikavippialan ongelmat johtuvat valvonnan ja positiivisen luottorekisterin puutteesta. Nämä epäkohdat saataisiin helposti kuntoon, mutta tuntuu, että päättäjien mielestä on vain helpompi kieltää koko toiminta, kuin oikeasti tehdä jotakin ongelmien ratkaisemiseksi.