Pikavippien kieltäminen tekisi pienten lainojen saamisen mahdottomaksi

Jos pikavipit kiellettäisiin, ei kuluttajilla olisi käytännössä enää mitään mahdollisuutta saada pientä ja lyhytaikaista lainaa ilman vakuuksia tai takaajia nopeasti. Pankit tai muutkaan rahoituslaitokset eivät tarjoa niin pieniä ja lyhytaikaisia lainoja kuin pikavippipalvelut, puhumattakaan siitä että niistä saisi lainoja yhtä nopeasti.

Vähän aikaa sitten tehdyn tutkimuksen mukaan pankkien tarjoamat lainat ovat pääsääntöisesti vähintään 1000 euron suuruisia. Pankeissa suorastaan pilkataan pieniä lainoja kyseleviä ihmisiä. Lisäksi lainojen saaminen pankeista on huomattavasti hitaampaa kuin kulutusluotto- tai pikalainapalveluista, ja pelkkää lainapäätöstä voi joutua odottamaan jopa useita viikkoja.

Pikalainapalveluista luottopäätöksen saa yleensä välittömästi, vaikka keskellä yötä. Tiedät siis heti saatko lainaa vai et, etkä joudu myöhemmin pettymään jos saisitkin kielteisen luottopäätöksen. Olisi varmasti ikävää odottaa luottopäätöstä ensin viikkoja, ja sitten se olisi kaiken sen odotuksen jälkeen vielä kielteinen.

Hiljattain tehtiin kysely, johon vastasi yli 500 kuluttajaa, joista yli 90 prosenttia kertoi ajattelevansa pikavipeistä myönteisesti tai neutraalisti. Pikalainoihin ei todellisuudessa suhtauduta siis lähellekään niin negatiivisesti, kuin usein annetaan ymmärtää. Itseasiassa suuri osa kyselyyn vastanneista henkilöistä kertoi, ettei olisi joskus selvinnyt lainkaan, mikäli pikalainoja ei olisi ollut tarjolla.

Kuluttajat kertoivat olevansa valmiita maksamaan pikalainoista aiheutuvat muutamien kymmenien eurojen kulut ilomielin, jos pikavippi voi pelastaa esimerkiksi sähköjen tai puhelinliittymän katkeamiselta, kun lasku jäisi muuten kokonaan maksamatta. Ihmisten kannattaisikin ajatella, miten hyvä pikalainojen hinta-hyötysuhde oikein onkaan.

Pikalainat ovat kärsineet viime aikoina huonosta maineesta, ja sitä on edesauttanut todella tehokkaasta median tekemä vippialan demonisointi. Lähes jokaisessa uutisessa puhutaan vippien useiden satojen prosenttien vuosikoroista, vaikka vallan hyvin tiedetään ettei vipeille todellisuudessa edes voi laskea vuosikorkoa, kun laina-ajat eivät ole yhtäkään vuotta.

Todellisen vuosikoron laskentakaava on täysin kohtuuton vippeihin käytettäväksi, ja sekin tiedetään vallan hyvin. Kuluttajien vain ei edes haluta ymmärtävän tätä asiaa. Kuluttajien tulisi kuitenkin itse muistaa jo kansakoulussa opittu sääntö, että jos ei tiedetä miten jonkun laskun lopputulokseen on päädytty, ei lopputulos kerro mitään. Täten todellinen vuosikorko tulisi jättää kokonaan noteeraamatta, jos ei tiedä miten se on laskettu. Kovin moni kuluttaja tuskin tietää miten se lasketaan, kun edes maamme asioista päättävät henkilöt eivät sitä tunnu tietävän.