Pikavippi johtaa maksuhäiriömerkintään hyvin harvoin

Netistä haettava pikalaina johtaa maksuhäiriömerkintään vastoin yleistä harhaluuloa todella harvoin. Tämä selviää Suomen Asiakastiedon tilastotiedoista, joista käy ilmi, että vain alle yksi prosentti suomalaisille kuluttajille merkityistä maksuhäiriömerkinnöistä juontaa juurensa pikavipeistä. Toki tilannetta voi monesti pahentaa, jos jo olemassa olevien velkojen lisäksi haetaan lainaa netistä.

Pikalainapalvelut itse eivät tietenkään haluaisi myöntää lainaa sellaisille henkilöille, joilla on jo ennestään paljon muita velkoja, sillä silloin riski luottotappioihin on selvästi suurempi, kuin lainatessa henkilölle, jolla muita velkoja ei ole. Ongelmana vain on, etteivät vippipalvelut näe asiakkaalla jo olemassa olevia lainoja ja velkoja, ennen kuin myöntävät lainaa ilman vakuuksia.

Tämä ei ole yksin vippipalveluiden, vaan yhtälailla myös pankkien ongelma. Joskus on ollut tapauksia, joissa sama asiakas on hakenut lainaa yli kymmenestä pankista valehdellen uuteen pankkiin aina, ettei muita velkoja ole olemassa. Pankit eivät saa antaa toisillensa tietoja kuluttajien veloista, joten ongelmaa ei voi ratkaista yksinkertaisesti pankkien yhteistyöllä.

Ongelmaan olisi kuitenkin olemassa helppo ratkaisu, joka on käytössä laajalti muualla Euroopassa – nimittäin positiivinen luottorekisteri. Positiivisen luottorekisterin avulla luotontarjoajat voisivat nähdä mm. asiakkaillansa jo olemassa olevat velat, ja muutenkin paljon laajemmin, että miten asiakas on raha-asioitaan hoitanut.

Posiitivista luottorekisteriä ei ole kuitenkaan otettu Suomessa käyttöön, vaikka Suomen Pienlainayhdistys on koittanut asiaa ajaa jo pitkän aikaa. Myös kansanedustajat ovat olleet positiivisen luottorekisterin kannalla, ja myös heidän mielestään positiivisen luottorekisterin avulla voitaisiin vähentää ylivelkaantumisia selvästi, niinkuin on käynyt esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa.

Positiivinen luottorekisteri voisi mahdollistaa jopa sen, että asiakkaille myönnettäisiin lainaa ilman luottotietoja, kun luotontarjoajat voisivat nähdä, että milloin maksuhäiriömerkintä on tullut, ja että onko siihen johtanut velka jo maksettu takaisin. Toisella puolella vaakakupissa painaa kuitenkin yksityisyydensuoja – saisivatko luotontarjoajat asiakkaistaan jo liian paljon tietoja? Saisivatko luotontarjoajat asiakkaistaan jo liiankin yksityiskohtaista tietoa?

Oli miten oli, näillä näkymin positiivista luottorekisteriä ei ilmeisesti olla ainakaan ihan heti ottamassa käyttöön Suomessa. Päättäjien mielestä ilmeisesti helpompi ratkaisu on kieltää pikalainat, sillä heidän mielestään ne ovat syyllinen nuorten ylivelkaantumiseen. Laki kieltäisi kaikki pienet ja lyhytaikaiset luotot, mikä tuntuu täysin järjettömältä.

Jos maksuhäiriöitä ja ylivelkaantumisia halutaan vähentää, niin miksi ihmiset pakotetaan ottamaan entistä suurempia ja luonnollisesti myös kalliimpia luottoja, kun pieniäkin olisi tarjolla? Pikavippikieltoa koskien on jo pidetty yksi täysistunto. Saa nähdä, miten käy. Odotamme mielenkiinnolla.