Luottotili on yhtä kuin pikalaina

Luottotili tarkoittaa sellaista lainaamisen muotoa, jossa asiakkaalle määritetään tietty luottoraja, jota hän voi vapaasti käyttää. Luottotilin luottoraja voi olla esimerkiksi 2000 euroa. Luottotili ei ole kertalaina, vaan asiakas voi nostaa luottotililtä lainaa niin usein kuin vain tarvitsee. Luottotili toimii näin ollen samaan tapaan kuin luottokortti, ainoastaan sillä erolla, että käytössä ei ole fyysistä korttia, vaan asiakas nostaa lainan pankkitililleen verkossa tai tekstiviestillä.

Luottotililtä nostetulle lainalle ei useinkaan määritellä tiettyä takaisinmaksuaikaa, vaan asiakkaan tulee jokaisena eräpäivänä lyhentää luottotilinsä velkasaldoa tietyllä summalla. Eräpäivä on kerran kuukaudessa. Useimmat lainapalvelut määrittelevät luottotilinsä lyhentämiseen tietyn minimilyhennyksen. Minimilyhennys tarkoittaa, että asiakkaan tulee jokaisena eräpäivänä maksaa vähintään tämä summa. Minimilyhennys voi olla tietty prosenttiosuus lainasaldosta tai kiinteä vähimmäismäärä. Lainapalvelu saattaa esimerkiksi edellyttää, että lainaa lyhennetään aina vähintään 100 eurolla.

Asiakas voi nostaa luottotililtä rahaa useasti, vaikka edellistä lainaa olisi maksamatta. Luottotiliä voi käyttää vaikka viisi kertaa viikossa, jos luottoraja riittää. Toisaalta luottotiliä voi säilyttää pitkään käyttämättä, jos välillä on sellainen tilanne, ettei luotolle ole tarvetta. Luottotilin voi säilyttää varalla vaikka useita vuosia ja nostaa lainaa sitten, kun sille ilmaantuu käyttöä. Luotonantajakohtaista vaihtelua esiintyy siinä, minkä kokoisia summia luottotililtä voin ostaa. Yleensä pienin mahdollinen nosto on 100 euron vippi.

Luottotili voi toimia vaihtoehtona pikavipille, luottokortille tai pienemmälle kulutusluotolle. 2000 euroa on hyvin tavallinen luottotilin luottoraja, mutta isompiakin luottorajoja on olemassa. Luottotili on oiva korvaaja pikavipille, sillä sen kautta on mahdollista nostaa todella nopeasti pientä luottoa käyttöön. Luottotilien kustannukset ovat usein pienempiä kuin pikavippien kulut, ja lisäksi maksuaikataulu on joustavampi.

Jotta voi nostaa rahaa luottotililtä, täytyy aina solmia luottosopimus ja käydä läpi luottokelpoisuuden selvitys. Lainayhtiöt vaativat henkilöllisyyden todistamista verkkopankkitunnusten avulla. Kaikkien lainaajien luottotiedot tarkistetaan, ja lisäksi tarvitaan selvitys tuloista. Jos hakijalla on säännöllisiä palkkatuloja, mahdollisuudet saada lainaa ovat varsin hyvät. Luottoselvitysten tekeminen ei yleensä vie kovin pitkää aikaa, joskin hakijan kannattaa varautua lähettämään todistus tuloistaan. Asiakas voi nostaa rahaa luottotililtään heti, kun positiivinen luottopäätös on saapunut.